Uzlaştırma ve Uzlaştırmacı Nedir?
Uzlaştırma, Ceza Muhakemesi Hukukunda; mağdur tarafın haklarının korunması ve faillin tekrar topluma kazandırılması için geliştirilen uzlaşma, kendi iradeleriyle fail ve mağdurun tarafız olan üçüncü bir kişinin yardımını kabul etmesiyle, işlenen suçtan doğan problemlerin çözümü için faal olarak katılım sağladıkları bir süreçtir. Bu sistemde, eğitimli ve uzman uzlaştırmacılar sayesinde tarafların bir anlaşmaya varması sağlanır ve adalet sisteminin iş birliği ile çözüm üretilir.
Uzlaştırmacı, sanık ya da şüpheli ile suçtan zarar gören veya mağdur arasındaki müzakereleri yöneten uzman kişilere verilen unvandır. Uzlaştırmacılar problemleri mahkemeye intikal etmeden çözerek yargı sistemindeki yoğunluğu azaltarak nefes almasını sağladıklarından yoğun talep gören bir uzmanlıktır. Bu da günümüzde “Uzlaştırmacı Eğitimi” nin önemini ortaya çıkarmaktadır.
Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir?
Uzlaştırmacı Eğitimi, suça maruz kalan ve şüpheli konumunda olan kişilerle beraber çalışarak ve adalet sistemine dayanarak, mevcut duruma bir çözüm oluşturma yeterliliği kazandırma eğitimidir.
Uzlaştırma ve Uzlaştırmacının Faydaları Nedir?
Mağdur açısından yaşanan güvensizlikleri ve korkuları ortadan kaldırır
Tazminatın ödenme şansını artırır
Uzun süren yargı sürecinde mahkemeye gidilmesini önleyerek zaman kazandırır
Failin hatırlarını anlaması ve telafi etme şansı sağlanır, tekrar suç işleme ihtimalini azaltır
İlk defa suç işleyenler için sabıka kaydı almadan sorunun çözülmesini sağlar
Meselelerin adli birimlere taşınmadan toplum içinde sulh çerçevesinde çözülmesini sağlar, tarafların ve toplumun adalet sistemine güvenini arttırır
Taraflar arasında tekrarlanacak uyuşmazlıkların ve dolayısıyla tekrar suç işlenmesinin önüne geçilir
Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?
Hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olanlar, hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat veya Maliye alanlarında en az 4 (dört) yıllık yüksek öğrenim yapanlar uzlaştırmacı olabilirler.
Üniversitelerin; Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi mezunlarından müfredatında belirtilen hukuk derslerinden en az ikisini görmüş olanlar başvurabileceklerdir: Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Özel Hükümler), Ceza Muhakemesi Hukuku, Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş/Hukukun Temel Kavramları/Temel Hukuk, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Borçlar Hukuku.
Uzlaştırmacı olabilmek için en az 36 saati teorik, 12 saati uygulamalı olan bir Uzlaştırmacı Eğitimi programına katılıp belge almak zorunludur.
Uzlaştırmacı eğitimine artisertifika sitesinde uzlaştırmacı eğitimi sayfasında ulaşabilirsiniz.