Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile, toplumun en küçük ama en önemli birimidir. Fakat aileyi önemli hâle getiren aile kavramı değil, bireylerdir. Dolayısıyla bir aile kurumunun önemi ve kazanımı, aile bireylerinin ilişkilerine ve iletişim biçimine bağlıdır. Burada devreye giren kavram ise aile danışmanlığıdır.
Türkiye'de aile danışmanı mesleği ne yazık ki alan bazında talep gören fakat aile tarafında hâlâ yabancı kalınan bir kavram. Çünkü ailenin bir danışmanlık hizmetine ihtiyacı olmadığını düşünen insanlar ve terapiye çekinilen konular olduğu varsayımı yaygın. Fakat tüm bu durumlar, günümüzde aşılarak çözüm önerilerine açık hâle de geldi.
Aile danışmanlığının amacı ev içinde ortaya çıkabilecek zihinsel veya duygusal tüm sorunlar için: ölüm, sağlık, ekonomi, ayrılık ve boşanma, boşanma sırasında çocuklarla ilgili sorunlar ve hatta aileyi dışardan etkileyen faktörler var ise bunları da göz önünde bulundurarak, çözüm yoluna gitmesidir. Çünkü bu sorunlar çözülmediği takdirde, aile bireyleri arasında meydana gelen sorunlar, aile birbiriyle olan ilişkilerinde zayıflama meydana gelmesine, iletişim yollarının kapanmasına ve sorunların birikmesiyle gelmesiyle, geri dönüşü olmayan kopmalar yaşanmasına sebep olur.
Bu süreçte aile bireylerinin birbirini saygı ile dinleyip anlamasına, farklılıkların farkında olmasına, beklenti ve sorunların açık ve net bir şekilde ifade edilmesine imkân sağlar. Meydana gelen sorunların ve iletişim problemlerinin çözülmesi açısından, yapıcı ve onarıcı nitelikte etkileşimler gerçekleştirerek, aile yapısının düzenin ve devamlılığını sağlar.
Aile danışmanı, aynı zamanda psikoterapi alanına bağlı kalarak da terapi yöntemi uygular ve tedavi yolu sunabilir. Genel olarak bir aile danışmanı; ebeveynlik sorunları, ergenlik ve gençlik psikolojisi, aile içi iletişimsizlik, aile bireyinin kaybı yas süreci, kardeşler arası geçimsizlik ve sorunlar, çocuk gelişimi ve eğitimi, çift-evlilik ilişkileri, boşanma ve ayrılık süreci, travma, aile içindeki değişimler, gelişmeler ve önemli yaşam geçişleri konularında yol göstericidir.